Postez pentru tine

Care e diferența dinte Dansez pentru tine și Facebook? La Dansez pentru tine văd cazuri sociale doar vinerea.

Ce se întâmplă cu ”peretele” meu? Nu trece nicio zi fără vreun copil cu perfuzii, vreun animal de salvat, vreo grupă sanguină rară de donat, vreo entitate de compătimit. În fiecare zi, pe peretele meu cineva sau ceva trebuie salvat. Ok, lumea e nașpa și vrem să facem ceva. Dar chiar facem ceva dând share la un spam umanitar? Altceva decât să vadă și alții că viața e nașpa, că totul e nedrept, cum de se întâmplă toate astea… Cum reacționați când vedeți un astfel de mesaj? Lăsați-mă să ghicesc. Căutați contul și faceți urgent o donație? Mmm…nu prea. Triști și plini de compasiune apăsați butonul de share, poate s-o găsi totuși cineva mărinimos? Mm…mai degrabă. Mesajul se împrăștie mai departe și constatăm că și pretenii noștri sunt tot triști și plini de compasiune. Rezultatul? Cazul social rămâne nerezolvat, pentru că altele sunt pârghiile lui de rezolvare, iar noi și prietenii noștri suntem din ce în ce mai triști pentru că ”peretele” nostru e din ce în ce mai sumbru.

Știu că nu ignoranța rezolvă situațiile de acest gen, dar de ce să-mi încarc zilnic sufletul cu tragediile altora? Nici măcar nu cunoaștem tabloul complet al unui asemenea caz. Nu vreau să intru în detalii ipocrite, dar poate că se ascunde o greșeală în spatele perfuziilor, poate că cineva are o lecție nefăcută, poate fi o anumită alegere greu de înțeles. Nu pledez pentru ridicatul umerilor și întorsul capului, dar cred că nu distribuirea în masă a problemelor este soluția.

Vrem să facem ceva cu adevărat? O facem noi, nu o dăm mai departe. Leucemia, de exemplu, nu se rezolvă cu un click de mouse. Nici cancerul, nici abuzul, nici răutatea. Implicarea într-un asemenea caz presupune ridicarea de pe scaun și trecerea la acțiune. Fie că asta presupune un ajutor financiar, un suport moral sau un alt tip de ajutor. Aici e vorba de atitudine nu de declinarea responsabilității.

Pentru a-mi susține ideea, o să vă prezint poate cel mai aberant apel umanitar de … săptămâna aceasta. Îmi cer scuze dacă cineva se simte ofensat. Habar nu am de la cine l-am primit, dar nu pe mesager îl acuz ci pe autorul apelului (dacă nu este o făcătură precum majoritatea spamurilor umanitare). Un tip face apel la mila noastră față de un cățeluș care fusese lovit de o mașină. Cățelul a supraviețuit, dar el nu are bani pentru a-l duce la un veterinar așa că ne roagă pe noi să o facem. Poate exista ceva mai stupid? Repet, dacă nu este o făcătură ordinară, așa cum sunt mai mult decât sigur că este, cel care trimite un astfel de mesaj și și-ar pune puțin logica în mișcare și-ar da seama de următoarele: o urgență medicală se postează pe Facebook în loc să se acționeze imediat? un veterinar nu scapa de la moarte un cățel accidentat decât contra cost? un click pe share vindecă animalul?

Nu vreau să mi-o luați în nume de rău, dar m-aș bucura enorm dacă în invazia de perfuzii de pe pagina mea, aș găsi un mesaj care să sune așa: ”Eu, împreună cu prietenii mei, am reușit să facem un bine unui suflet”. Bucuria ar lua locul tristeții iar respectul locul compasiunii. Aș apăsa butonul de share cu bucurie și respect.

 

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi
Un comentariu Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.