Clișeenii Rock ‘n’ Roll

Aseară am fost la film. Am urmărit cu interes pelicula Zi Ixpendăbăls în care Stallone, ca un veritabil comisar Moldovan, aleargă, regizează, centrează și dă cu capul. Am venit cu sentimente amestecate în urma vizionării. Pe de o parte, în calitate de reprezentant al sexului tare nu pot să nu fiu impresionat de lungimea, durata și calitatea actului exploziv, în calitate de reprezentant al speciei nu pot sa nu apreciez că binili învingi, dar ca posesor de materie cenușie pot recunoaște că ea, materia, nu mi-a fost de folos în urmărirea intrigii filmului. Pentru cei care doresc o provocare în direcția asta le sugerez fie sa facă un sudoku la lumina exploziilor, fie să meargă la Inception.

Cum cea mai mare parte din creier era nefolosită, am avut timp pentru a analiza câteva clișee cinematografice larg răspândite în cetatea filmului, prezente bineînțeles și la nenea Stallone.

1. Lănțișoarele se trag brutal de la gât. Chiar nu se găsește nimeni să le explice că au încuietoare? Și nu numai personajul negativ rupe lănțișorul de la gâtul victimei pentru ca în scena următoare, probabil după o vizită la bijutier, să-și agațe țanțoș prada, dar și personajul pozitiv când face un dar de rămas bun își sfâșie podoaba de la gât.

2. Femeile fug doar ținute de mână. Domnilor cineaști, știți cât de incomodă este fuga în condițiile astea? L-ați văzut vreodată pe Usain Bolt să alerge suta cu o mână în sus? Dacă eroul crede că-i rămâne salvata pe drum, propun să-i dea un avans de 100 de metri și să strige în urma ei ”primu se pune și ultimu scapă turma”.

3. Soldații inamici sunt victime sigure. Sunt mulți dar surzi, chiori și nepricepuți. Dacă vorbim de santinele, situația se agravează. Sare eroul din copac în ligheanul din spatele lui și în cel mai bun caz se oprește pentru o clipă din patrulat. Sau dacă preintr-o minune au detectat intrusul, ei se încolonează frumos și-l atacă ordonat, pe rând, ca să ajungă la toți.

Și evident că mai sunt o grămadă, dar nu vreau să joc rolul antentreistului căruia îî pute tot, critică dar nu dă soluții. În concluzie nu e filmul perfect, dar merită văzut așa că lasă-ți franțuzoaica acasă și mergi cu băieții la Zi Ixpendăbăls.

P.S. Aștept replica lui Sergiu. Un lung metraj cu în care el cu Piersic, Ilarion Ciobanu, Buză de Iepure și Cabral îl pun cu botu pe labe pe latifundiarul Arșinel ar sparge topurile din toate cinematografele sătești. Și Sergiu, nu vreau să fiu cinic, dar grăbește-te să nu rămâi fără.

Later edit: Ca răspuns la scandalizarea cititorilor, într-adevăr, Ilarion Ciobanu nu mai este disponibil pentru acest proiect. Ce e și mai trist este că nimeni nu-i poate lua locul. Sergiu, grabește-te tare!

Dacă v-a mișcat, mișcați și voi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.